Het rotavirus komt veel voor bij baby’s en peuters en veroorzaakt buikgriep met een besmettelijke diarree. In bijna de helft van de gevallen van diarree is het rotavirus de boosdoener.
Bijna alle kinderen jonger dan vijf jaar (wereldwijd) heeft het virus wel gekregen. Soms kan dit zelfs met dodelijke afloop zijn.
De incubatietijd bedraagt een of twee dagen voor de ziekte echt uitbreekt. De symptomen zijn koorts, misselijkheid, braken en waterachtige diarree. Het braken duurt enkele dagen maar de diarree kan zelfs een week aanhouden. Tijdens de infectie wordt ook de darmwand aangetast waardoor problemen kunnen ondervonden worden met de vertering van vetten en suikers.
Uitdroging vormt hierbij ook een probleem en kan je snel herkennen door droge slijmvliezen, diepliggende ogen en weinig urineproductie.
Tijdens de ziekte moet je er op letten dat het kind voldoende drinkt om vochtverlies te compenseren. Extra vocht kan bekomen worden door water, babythee of rijstwater te geven.
Appelsap moet je vermijden omdat het de darmen irriteert! Borstvoeding of onverdund flessenvoeding vormt ook geen probleem.
Rotavirus oorzaken.
Hier is weinig over bekend, behalve het feit dat het zich bevindt in de ontlasting vanaf het moment van de ontlasting tot ongeveer 8 dagen na het verdwijnen van de meeste klachten. Besmetting gebeurt dan ook door direct lichamelijk contact, de bereiding van voedsel of het vastnemen van besmette voorwerpen zoals speelgoed.
Rotavirus gevolgen.
Het virus zorgt toch wel voor ongemakken, zelfs tot 3 maanden na de infectie. Zo kan je merken dat je kind last heeft met het verteren van melkproducten. Dit zal zich dan kenmerken door een bolle buik, veel windjes, een slechte eetlust en zelfs een tragere groei. Zuivelproducten vervangen door sojaproducten kan helpen om de klachten te verminderen.
Op lange termijn heeft het virus echter geen gevolgen. Na elke infectie wordt de weerstand van het kind zelfs groter. Tegen de leeftijd van vijf jaar hebben de meeste kinderen voldoende weerstand ingebouwd.
Rotavirus voorkomen.
Een vaccinatie op jonge leeftijd kan helpen om het rotavirus te voorkomen. Niet alleen wordt het grootste deel tegen ernstige infecties beschermd, zo’n vaccinatie zal het kind volledig beschermen tegen extreme vormen van uitdroging. De vaccinatie gebeurd het best op de leeftijd van twee maanden.
Opgelet: je zal het vaccin alleen kunnen kopen bij de apotheek, op voorschrift van de dokter! Het vaccin moet koel bewaard worden tussen 2°C en 8°C. Er zijn twee vaccins beschikbaar tegen het rotavirus, met name Rotarix® en RotaTeq®. De toediening gebeurd via de mond en wordt in principe terugbetaald door het ziekenfonds.
Een algemene goede hygiëne is natuurlijk nodig. Iedereen moet daarvoor hun handen vaak wassen, zowel ouders als personeelsleden van kinderdagverblijven als de kinderen zelf. Handschoenen dragen is ook een goed idee als iemand in aanraking komt te staan met de uitwerpselen van besmette kinderen.
Bevuilde kleding wordt best gewassen op hogere temperaturen (minstens 50°C) om het virus te doden.