Buikgriep komt snel en zal in de meeste gevallen ook snel weer verdwijnen. In principe is de tussenkomst van een arts niet noodzakelijk. De symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met een griepvirus, maar soms kunnen deze symptomen ook verwarrend zijn.
TIP: Ben je helemaal niet zeker over de symptomen? Raadpleeg bij het minste twijfel dan de huisarts. Diarree bijvoorbeeld kan ook andere oorzaken kennen naast buikgriep (bijvoorbeeld bij een bloedvergiftiging of een darmziekte). In die gevallen moet de dokter kunnen nagaan wat precies aan de oorzaak is.
In sommige gevallen is het altijd aan te raden om een huisarts te raadplegen. Onder meer als het gaat om kleine kinderen of bejaarde personen. Ook wanneer er een vermoeden bestaat van uitdroging kan je het best de huisdokter raadplegen. Is er bloed aanwezig in de stoelgang of in het braaksel? Twijfel dan niet en maak ook direct een afspraak met de dokter.
Tot slot dien je ook de dokter te raadplegen wanneer je gedurende 12 uur niet meer hebt kunnen plassen of wanneer de buikgriep nog niet verbeterd is na vijf dagen.
Buikgriep: onderzoeken.
Wanneer je de arts raadpleegt, dan kunnen een aantal onderzoeken gedaan worden.
1. Opsporen van bacteriën met ‘coprocultuur’. Dit houdt in dat de stoelgang in kweek wordt gezet opdat men kan nagaan welke ziekteverwekkende bacteriën aanwezig zijn. Zo’n onderzoek is nuttig bij diarree dat gecombineerd gaat met hoge koorts. Een buikgriep zal echter het gevolg zijn van een virale infectie, waardoor dit onderzoek in dat geval geen enkel resultaat zal opleveren.2. Parasieten zullen opgespoord moeten worden door microscopisch onderzoek. Er moet worden nagegaan of er in de stoelgang geen eitjes aanwezig is. Dit komt soms voor bij personen die terug zijn gekomen van een reis in het buitenland.
3. Als de symptomen vrij hevig zijn kan er ook een bloedonderzoek worden verricht. Dit zal dan meestal gebeuren als de buikgriep uitdroging veroorzaakt.