Buikgriep is een ziekte die moeilijk te behandelen is. In de meeste gevallen gaat deze vanzelf voorbij en is het even op de tanden bijten. We dienen wel een onderscheid te maken tussen buikgriep veroorzaakt door een virus of buikgriep dat wordt veroorzaakt door een bacterie.
Als de buikgriep wordt veroorzaakt door een bacterie, dan kan deze wel behandeld worden. Uw huisdokter zal je dan eventueel de nodige geneesmiddelen kunnen voorschrijven.
Wordt de buikgriep echter veroorzaakt door een infectie, dan is behandeling quasi nutteloos. Antibiotica zal in dit geval geen nut hebben en er niet voor zorgen dat je sneller geneest.
Als je buikgriep hebt, dan is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Als de buikgriep diarree veroorzaakt, dan verlies je vrij veel vocht. Uitdroging is daarom een gevaarlijk gevolg en dat dien je te vermijden door voldoende water te drinken.
>> lees hier hoe je uitdroging kan signaleren.
Buikgriep bij kinderen
Kinderen moeten bij buikgriep er ook voor zorgen dat ze voldoende blijven drinken. Thee, cola, fruitsap, rijstwater en yoghurtdrankjes zijn allemaal geschikt voor consumptie tijdens de buikgriep; Appelsap daarentegen wordt wel afgeraden omdat het de darmen kan irriteren.
Cola kan helpen tegen de misselijkheid, al mag je met deze drank ook niet overdrijven. De cafeïne die aanwezig is in cola kan het spijsverteringstelsel ook irriteren. Het is best een goed idee om eerst de prik uit te halen, door bijvoorbeeld eerst de fles een half uurtje of een uurtje te laten openstaan of met een lepel te roeren in het glas.
Buikgriep bij baby’s
Baby’s kunnen het best hun normale borstvoeding of onverdunde flesvoeding krijgen. Fruitpap, groenten en brood zijn ook mogelijk als de baby daar zelf zin in heeft. Extra vocht toedienen onder de vorm van water babythee of rijstwater mag ook als de baby daar zin in heeft.
De voeding tijdens buikgriep
Je kan het best gewoon blijven eten waar je zin in hebt. Zelfs bij acute diarree is de darm nog in staat om voedsel op te nemen en je dient er voor te zorgen dat je voldoende calorieën kan opnemen. Een tekort aan calorieën kan er anders voor zorgen dat diarree en de buikgriep langer blijft aanslepen.
Een specifiek dieet volgen is dan ook niet nodig, maar je moet wel op je voeding letten. Zoetigheid kan je het beste vermijden maar ook laxerende voedingsmiddelen zoals pruimen of koffie laat je best even achterwege.
>> Lees hier tips over voeding tijdens buikgriep.
Rusten
Rust zoveel uit als je zelf nodig acht. Platte bedrust is in principe niet nodig, maar het is wel de bedoeling dat je lichaam voldoende rust kan krijgen om het herstel te bespoedigen.
Behandeling met geneesmiddelen: probiotica.
Probiotica is een levend micro-organisme (zoals een bacterie) dat een positief effect heeft op de gezondheid als ze in voldoende mate opgenomen wordt. Bifidobacteriën en lactobacillen zijn twee voorbeelden waarvan je misschien al gehoord hebt.
Bepaalde probiotica kunnen het aantal slechte bacteriën doen dalen en inwerken tegen de toxines die wordt afgegeven. Ze hebben een ontstekingsremmend effect en zullen ook de duurtijd inkorten van de diarree.
Probiotica zijn verkrijgbaar bij de apotheek onder vorm van geneesmiddelen of voedingssupplementen. Je laat je hierin best eerst adviseren door de huisarts en/of door de apotheek zelf.
Behandeling met geneesmiddelen: middel tegen diarree.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om een middel in te nemen tegen diarree (de zogenaamde antidiarreïca), maar enkel als de diarree niet het gevolg is van een infectie. Denk bijvoorbeeld maar aan een prikkelbare darm of het gebruik van antibiotica.
Diarree is een natuurlijk afweermechanisme van ons lichaam, net zoals braken en overgeven. Het is ons lichaam dat probeert om alle ziektes uit ons lichaam te doen krijgen. Diarree hoeft om die reden niet onmiddellijk aangepakt te worden, ook al is het heel vervelend.
Behandeling met geneesmiddelen: symptomen bestrijden.
Bij buikgriep zal men zicht voornamelijk richten op het bestrijden van symptomen. Zo kan je ook nog volgende symptomen proberen wegwerken:
- Braken: een antibraakmiddel innemen. Deze werkt in op de samentrekking van de slokdarmspieren en de maagspieren. Meestal wordt dit afgeraden.
- Koorts: Koorts kan net zoals hoofdpijn en spierpijn bestreden worden met paracetamol.
- Buikpijn: krampstillers kunnen pijn omwille van buikkrampen doen verlichten.